Herstel Yoga
Herstel Yoga bevordert het zelfherstellend vermogen van het lichaam, waarbij o.a. Yin Yoga technieken worden toegepast om diepe ontspanning te ervaren en rust en balans te vinden.
Op advies van de arts
Ongeveer elf jaar geleden, na mijn laatste operatie, sprak mijn arts voor het eerst over yoga. Ik had nog steeds last van pijnklachten waar ik vanaf hoopte te zijn. Hij stelde voor dat yoga me zou kunnen helpen om beter in contact te komen met mijn lichaam, rust en balans te vinden, en om trauma’s die lichamelijk en geestelijk vast zaten los te laten. Toen ik achttien was, nam ik het advies serieus, maar ik had niet de wijsheid die ik nu heb. Na een intensieve yoga-oefenles besloot ik het hierbij te laten.
Jaren later, na weer nieuwe uitdagingen, herinnerde ik me de woorden van mijn arts en begon ik te onderzoeken welke vormen van yoga er zijn. Veel yogastijlen zijn fysiek intensief, wat voor mij niet mogelijk was. Via mijn netwerk kwam ik uit bij Yin Yoga, een geschiktere optie.
Yin Yoga
Yin Yoga richt zich op het versterken en versoepelen van bindweefsel en gewrichten door langere tijd in zittende of liggende houdingen te blijven. Hoewel het fysiek minder belastend is, kan het alsnog intens zijn. Ik was bang dat ik omringd zou zijn door mensen die het makkelijker konden, maar deze gedachte motiveerde me juist om verder te zoeken. Uiteindelijk ontdekte ik Herstel Yoga, ook wel Restorative Yoga of H-yoga genoemd, wat voor mij een fantastische uitkomst bleek.
Herstel, Restorative, H-yoga
In de viereneenhalf jaar dat ik wekelijks Herstel Yoga volgde, ontmoette ik vooral mensen die niet alleen herstellende waren, maar ook met aandoeningen zoals kanker, burn-out, hersenbeschadiging of chronische pijn leefden. Deze laagdrempelige en rustgevende yogavorm richt zich op het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Voorafgaand aan de lessen vindt er meestal een intake plaats, zodat de docent weet wat fysiek mogelijk is. Als een bepaalde oefening niet lukt, wordt er samen gezocht naar alternatieven, zoals het gebruik van een deken of bolster. Als zelfs dat niet haalbaar is, kun je de oefening in gedachte meedoen; gedachten zijn immers krachtig.
Wat je kunt verwachten
Herstel Yoga draait om mindfulness. Wat voel je en waar voel je het, zonder oordeel? Oefeningen worden rustig uitgevoerd en langere tijd vastgehouden (asana’s). Iedereen gaat in zijn of haar eigen tempo; als een oefening te pittig is, stop je eerder. Meditatie en ademhalingsoefeningen (pranayama) worden regelmatig toegepast om ontspanning te bevorderen. Er is veel aandacht voor compassie: wees lief voor jezelf en plak geen label op wat je voelt; merk het op en adem erdoorheen. Yoga Nidra is ook een onderdeel van de lessen. Hierbij lig je op je rug en probeer je in een diepe staat van ontspanning te komen, terwijl je wakker blijft. De instructeur begeleidt je door je hele lichaam met je gedachten.
Na mijn eigen herstel heb ik mijn praktijk voornamelijk gericht op het bevorderen van het zelfherstellend vermogen, waarbij ontspanning, rust en balans een essentieel onderdeel vormen van het proces.
Voor mij was deze yogavorm een uitkomst. Door te leren beter te voelen en te ontspannen, zonder te oordelen over pijnlijke plekken of fysieke beperkingen, ben ik mijn patronen en denkwijzen gaan herkennen, wat me helpt sneller bij te sturen. Dit heeft me vriendelijker voor mezelf gemaakt, met veel meer balans en verbinding. Deze vorm van yoga is goed voor lichaam en geest en versterkt het immuunsysteem. Helaas wordt dit nog niet vergoed, maar ik hoop dat dit op termijn verandert. Veel mensen kunnen hier baat bij hebben, zowel naast als na bestaande behandelingen. Zie hier een wetenschappelijke onderbouwing van Herstel Yoga bij kanker. Welke vorm van beweging werkt voor jou?