Ontdek hoe zelfontwikkeling, een positieve mindset, en meditatie je kunnen helpen bij het leven in het nu, terwijl je illusies loslaat. Leer hoe deze krachtige tools stress te verminderen, geluk te vergroten en persoonlijke groei te bevorderen.
Blog

De logica van geluk

Door zelfontwikkeling, het ontwikkelen van een sterke mindset en het beoefenen van meditatie kun je beter in het moment leven. Dit alles, samen met het loslaten van verschillende soorten illusies, komt terug in het boek De logica van geluk, waarin wordt uitgelegd hoe deze concepten je kunnen helpen meer rust en balans te ervaren. Ik heb altijd al van lezen gehouden. In mijn jonge tienerjaren verslond ik onder andere de Hoe overleef ik serie van Francine Oomen en daarna alle boeken van Karin Slaughter. Ik ben vernoemd naar het boek Shanna, wat mijn liefde voor literatuur symboliseert. De logica van geluk van Mo Gawdat was het eerste boek over zelfontwikkeling dat ik las, en tot op de dag van vandaag staat het voor mij op nummer één. Ik kan het je dan ook van harte aanbevelen.

Wat is geluk?

Geluk is een complex begrip en kan voor iedereen iets anders betekenen. Het hangt af van wie je bent, de situatie waarin je je bevindt en je persoonlijke kijk op wat geluk inhoudt. Geluk kan in zowel de kleine als de grote dingen zitten, maar ik merkte op een gegeven moment dat het steeds moeilijker werd om het te ervaren. Wanneer de zekerheden om je heen wegvallen en je niet langer vanzelfsprekend op je lichaam kunt vertrouwen, kan dat een grote impact hebben op je mindset.

Ik kende het boek al, omdat ik een jaar eerder een interview van Mo Gawdat over De logica van geluk had gezien bij RTL Late Night. Het stond op mijn lijstje om ooit te lezen, en na mijn revalidatie besloot ik het eindelijk aan te schaffen. De denkpatronen die in dit boek worden besproken, zorgden ervoor dat er iets in mijn hoofd veranderde. Langzaamaan begon ik anders naar alles te kijken. Dit was een omslag in mijn mindset en een belangrijke stap in mijn zelfontwikkeling. Zelfontwikkeling is een voortdurend proces, en ik heb gemerkt dat dit proces nooit stopt.

De opzet van het boek

In De logica van geluk vind je door het hele boek opdrachten die je helpen inzichten te krijgen. Ook staan er regelmatig klein geschreven “onthoud”-stukjes die gericht zijn op specifieke onderwerpen. De schrijver, Mo Gawdat, schreef dit boek nadat hij onverwacht zijn zoon verloor. Gawdat was een sterke zakenman met een hoge functie bij Google. Als ingenieur paste hij zijn analytische vaardigheden toe om een formule voor geluk te ontwikkelen, die hij al voor het overlijden van zijn zoon had uitgewerkt. Na deze tragedie paste hij deze formule samen met zijn gezin toe om hen door het intense verdriet heen te helpen. Dit proces inspireerde hem om het boek te schrijven. Zijn doel: een miljard mensen gelukkig maken met zijn formule.

Illusies

In De logica van geluk wordt veel aandacht besteed aan de verschillende illusies die ons denken en voelen beïnvloeden:

  • De gedachte-illusie: Hier leer je om je gedachten te observeren alsof je een buitenstaander bent. Let op de emoties die deze gedachten oproepen en welke gedachte de oorzaak is. Gebruik een van de opdrachten uit het boek om met een positievere gedachte te komen en je brein te vullen met signalen uit de fysieke wereld. Meditatie kan hier goed bij helpen, lees mijn artikel hierover.
  • De zelf-illusie: Dit deel gaat over wat jij niet bent. Je bent niet je emoties, niet je lichaam, niet je naam. Er wordt veel aandacht besteed aan het ego en je imago. Jij bent niet de hoofdpersoon in de film van het leven; vaak ben je slechts een figurant in het grotere geheel.
  • De kennis-illusie: Dit hoofdstuk gaat over de kennis die je denkt te hebben en hoe we labels aan dingen toekennen. Het benadrukt dat niets inherent goed of slecht is; het zijn onze gedachten die dit bepalen.
  • De tijd-illusie: Dit gaat over het belang van leven in het nu, in plaats van in het verleden of de toekomst. Het boek bespreekt twee soorten tijd: kloktijd en hersentijd. Wanneer we te veel gefocust zijn op het verleden of de toekomst, leven we in onze gedachten en niet in de realiteit.
  • De controle-illusie: Dit hoofdstuk stelt dat we niets echt onder controle hebben, behalve onze daden en houding. Hoe ga je om met gebeurtenissen die je niet kunt voorspellen? Het draait om toegewijde acceptatie en het aanpassen van je doelen wanneer dingen anders lopen dan verwacht.
  • De angst-illusie: Alle negatieve emoties zijn gebaseerd op angst. Dit hoofdstuk onderzoekt wat angst precies is, hoe we ermee omgaan en hoe we het kunnen overwinnen. Om angst te overwinnen, moet je het recht in de ogen kijken.
Blinde vlekken

Je brein, een ongelooflijk complex orgaan, wordt in dit hoofdstuk uitvoerig besproken. Het gaat in op hoe ons brein omgaat met wat we zien, hoe het bepaalde informatie wegfiltert, oordelen vormt en situaties soms overdreven interpreteert. Het boek beschrijft ook een stappenplan waarmee je de code van je brein kunt herprogrammeren, zodat je gedachten en percepties meer in lijn komen met de realiteit. Een belangrijke gedachte hierbij is: wat meer is dan de waarheid, is minder waar. Hiermee wordt bedoeld dat onze overdreven interpretaties of vervormingen van de werkelijkheid ons verder van de waarheid afbrengen.

Ultieme waarheden

Hoe kun je het constante lawaai in je hoofd verminderen en meer bewustzijn ontwikkelen? Dit hoofdstuk biedt uitgebreide tips en gaat in op factoren van verandering. Het bespreekt hoe we onszelf vaak vergelijken met anderen, wat tot teleurstellingen kan leiden. Het is belangrijk om je mindset te veranderen en bewust te zijn van de invloed die deze vergelijking heeft op je geluk.

De liefde en de dood

Mo Gawdat behandelt ook liefde en dood, twee onderwerpen die hij zelf diepgaand heeft ervaren. Deze thema’s zijn met elkaar verbonden, waarbij verwachtingen en teleurstellingen ook binnen de liefde terugkomen. Hij beschrijft onvoorwaardelijke liefde op een feitelijke manier en legt uit hoe we de angst voor de dood kunnen verminderen door voluit te leven in het nu, alsof elk moment het laatste is.

Is het haalbaar om zo te leven?

Enkele jaren later is een groot deel van deze denkwijze mijn tweede natuur geworden. Zoals ik beschrijf in mijn artikel Ikigai, begon ik mijn brein te trainen, en tot op de dag van vandaag blijf ik dit doen. In plaats van voor een ander te werken, ben ik mezelf als mijn eigen bedrijf gaan zien. Door te ontdekken wat voor mij werkt, ervaar ik een intens geluk dat ik nooit eerder heb gekend. Dit nieuwe perspectief is ontstaan toen mijn zekerheden wegvielen. Dit was een belangrijke stap in mijn zelfontwikkeling.

Dit betekent niet dat ik altijd moeiteloos over tegenslagen heen stap. Ik ervaar emoties intens, maar zodra ik ze heb verwerkt, probeer ik bewust ongelukkige gedachten en gevoelens los te laten. Het doel is om het leven voor mezelf zo aangenaam mogelijk te maken door mindset en meditatie toe te passen. Dus is het haalbaar? Ja. Is het hard werken? Absoluut. Kun je altijd gelukkig zijn? Nee. Maar ik gun iedereen de kans om zo vaak mogelijk en zo dicht mogelijk bij geluk te komen door te leven in het nu en jezelf te blijven ontwikkelen.

Jouw ervaring

Als je dit boek hebt gelezen, welke inzichten spraken jou het meeste aan? Wat heeft meditatie of het veranderen van je mindset voor jou betekend in het proces van zelfontwikkeling?

Als je jezelf dan toch wilt vergelijken, doe het dan me iemand die het minder heeft. Als je het zo bekijkt, zie je dat er genoeg overblijft om gelukkig mee te zijn.

Mo Gawdat
Deel deze pagina

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *