Ontdek je Ikigai en hoe dit Japans concept kan bijdragen aan je welzijn, zelfontwikkeling en werk. Leer hoe je je levensdoel vindt en wat je gelukkig maakt met Ikigai als leidraad.
Blog

Ikigai

Ontdek je Ikigai en hoe dit Japans concept kan bijdragen aan je welzijn, zelfontwikkeling en werk. Leer hoe je je levensdoel vindt en wat je gelukkig maakt met Ikigai als leidraad. Dit is een Japans concept gericht op: waar kom jij in de ochtend je bed voor uit en wat is voor jou de moeite waard om voor te leven?

Verwachtingen

De vraag die iedereen van jongs af aan krijgt is: ‘Wat wil je later worden?’. Als kind beantwoord je deze vraag nog met verlangens die op dat moment puur zijn, zoals ‘brandweerman’, ‘mama’ of ‘dokter’. Dit verandert als je ouder wordt. Er wordt je geleerd dat je rekening moet houden met je denk- en leervermogen. Daarnaast moet je voor bepaalde beroepen een verwachte fysieke staat hebben. Er wordt je verteld dat financiën erg belangrijk zijn om aan je uiteindelijke toekomst te bouwen, dus waar kan je genoeg mee verdienen?

Dit alles zorgt ervoor dat het regelmatig niet mogelijk is om het beroep uit te oefenen dat je het liefst zou doen, mochten er geen grenzen aan verbonden zijn. Het kan ook zo zijn doordat wij hier leren vooral in ons hoofd te gaan zitten, we niet meer voelen wat we nu echt willen. In sommige gevallen kan heel hard werken hier verandering in brengen, iets waar ik zeker voorstander van ben. Het is alleen onrealistisch dit van iedereen te ‘verwachten’.

De verwachtingen die je omgeving heeft, zoals het soort werk dat je moet doen, kunnen je in de weg staan om je Ikigai te vinden. Vaak wordt er gedacht dat het werk dat je doet, bepalend is voor je identiteit. Maar wat als je werk niet alleen om geld draait? Wat als je werk je ook Ikigai zou kunnen brengen?

De standaardvragen en -antwoorden

Een van de eerste vragen die een ieder krijgt bij een ontmoeting: ‘Wat voor werk of studie doe je?’. Dit kan een pijnlijke vraag zijn voor degenen bij wie het maatschappelijk verantwoorde antwoord niet kant en klaar is. Voor mij was dit het in ieder geval wel, juist omdat ik het graag anders had gezien voor mezelf. Maar hoe hypocriet ook, nu ik voor mezelf ben begonnen vind ik de vraag geen probleem meer. We zouden vaker kunnen vragen: “Wat is jouw Ikigai?” Dit zou mensen helpen beter te reflecteren op hun werk en hun zelfontwikkeling.

Ik heb dit lange tijd alleen kunnen beantwoorden met de waarheid, ik kan i.v.m. lichamelijke klachten niet meer werken. Wat daarna gebeurde, is in mijn ogen erg interessant. Een groot gedeelte van de mensen heeft dezelfde vervolgvraag. Dit zijn zowel hulpverleners, als bekenden en onbekenden. Die vraag is een variatie van: ‘Verveel je je niet?’, ‘Wat doe je dan zoal op een dag?’ of ‘Heb je hobby’s of mensen om je heen?’

Vragen die uit een goed hart kwamen, maar ik echt scheel van ging kijken. Het wekte in mij altijd het gevoel op dat ik mij moest verantwoorden, duidelijk maken dat ik ook een leven had. Deze vragen stellen we niet zo snel in een kennismaking aan mensen die een ‘gepaster’ antwoord kunnen geven op die vraag, in ieder geval niet met dezelfde invalshoek.

De laatst bekende cijfers van het aantal mensen in Nederland met een arbeidsongeschiktheidsuitkering uit september 2023 zijn volgens het CBS 794.200. Dit is ongeveer 4,49% van de gehele bevolking in Nederland. Als je het zo leest, denk je misschien ‘dit valt wel mee’, maar dit houdt in dat in elke grote familie van 22 man 1 persoon hieronder valt. Daarnaast hadden volgens VZinfo.nl op 1 januari 2022 ruim 10, 4 miljoen mensen in Nederland een chronische aandoening. Dat is 59% van de Nederlandse bevolking.

In mijn droomwereld

‘Ken jij geluk in jouw leven?’ en ‘Wat zijn jouw dromen en wensen?’ zijn vragen die minder vaak gesteld worden, maar in mijn ogen een stuk belangrijker zijn om daadwerkelijk een goed beeld te krijgen van de ander. Het is aangeleerd gedrag als het gaat om de vorm van omgang. De vragen die we stellen, de antwoorden die we daarop verwachten en als we die verwachte antwoorden niet krijgen, de vragen of opmerkingen die daarna weer volgen.

Ik geloof dat dit veranderd kan worden, alleen al als we ons hier meer bewust van zouden zijn. Niet altijd iets vinden van een ander, maar ieder laten zijn. Bezig zijn met jezelf, wie jij bent, hoe jij handelt, wat jouw Ikigai is. Wat zou er gebeuren als ieder in een werkveld terecht komt waar ook zijn of haar kracht ligt?

Qua dit hele stuk heb ik vaak de gedachte dat het goed zou zijn als ieder een keer in de steek gelaten zou worden door het eigen lichaam, zonder de weet wat het eindstadium is. Als ik er dan een tijd aan moet plakken, zodat je ook het grootste gedeelte van zo´n ervaring kan meekrijgen, is dat voor twee jaar. Begrijp me niet verkeerd, ik gun dit natuurlijk niemand en na die twee jaar is ieder in mijn gedachte weer volledig genezen en leven ze nog lang en gelukkig. Maar als iedereen dit zou meemaken, verandert o.a. het volgende:

  • Standaard in elke menukaart braille voor mensen met slecht tot geen zicht.
  • Een toilet op elke begane grond in gemeenschappelijke ruimtes voor de personen in een rolstoel of die slecht ter been zijn.
  • Werkgevers die niet meer de gedachtegang zouden hebben: voor jou tien anderen.
  • Krijgen we vanaf kinds af aan naast het leren van de taal, lezen en spreken, ook de gebaren erbij.
  • Hulp(middelen) die makkelijker aan te vragen zijn, zonder een tien-stappige procedure die gevolgd moet worden om er ook daadwerkelijk (snel) kans op te maken.
  • Zelfontwikkeling richting pure dankbaarheid en weten wie jij bent en wat jou echt gelukkig maakt.

Zo kan ik nog wel even doorgaan en puntsgewijs een boek volschrijven. Zoals ik al begon, mijn droomwereld…

Documentaire

In de documentaire “Live to 100: Secrets of the Blue Zones” wordt het Japans concept van Ikigai besproken als een van de sleutels tot een lang en gezond leven. In de Blue Zones, zoals Okinawa in Japan, vinden mensen hun levensdoel in het dagelijks leven, wat hen motiveert en energie geeft. Dit Japans concept helpt hen niet alleen om fysiek gezond te blijven, maar ook mentaal en emotioneel in balans, wat bijdraagt aan hun opmerkelijke levensduur.

Je Ikigai vinden is gericht op:

  • Waar je van houdt.
  • Wat de wereld nodig heeft.
  • Waar je voor betaald kunt worden.
  • Waar je goed in bent.

Lijkt het je interessant om je hier verder in te verdiepen, dan raad ik je aan om de boeken Ikigai en Vind je ikigai van Hector Garcia en Francesc Miralles te lezen. Hierin staat o.a. het volgende beschreven:

  • Hulpmiddelen om stress te bestrijden, gebaseerd op het Japans concept.
  • Wanneer je je volle bewustzijn traint.
  • Adviezen voor een goede nachtrust.
  • De 7 voorwaarden om in een flow te komen.
  • Tips.

En de volgende 10 Ikigai-voorschriften:

  • Blijf altijd actief, ga nooit met pensioen. Wie stopt met dingen die hij goed kan en graag doet, raakt de zin van zijn leven kwijt. Je Ikigai en werk of hobby kunnen hierin samenkomen.
  • Doe rustig aan.
  • Eet je niet helemaal vol.
  • Omring je met goede vrienden/familie.
  • Verbeter je conditie voor je volgende verjaardag.
  • Lach.
  • Zoek de natuur op.
  • Bedank.
  • Leef in het nu.
  • Volg je Ikigai.

Ben je geen boekenwurm? Dan kom je ook al een heel eind door Ikigai bij de zoekmachines op het internet in te tikken.

Wat is jouw Ikigai?

Deel deze pagina

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *